معرفی انواع خودروهای برقی و عملکرد آنها
معرفی انواع خودروهای برقی و عملکرد آنها
امروزه استفاده از انواع خودروهای برقی در سراسر دنیا، بیشتر از هر زمان دیگری رواج پیدا کرده است و با پیشرفتهتر شدن فناوری باتریها، مدیریت شبکه برق و افزایش نگرانیها درباره مصرف سوختهای فسیلی، افراد بیشتری انواع مختلف خودروهای برقی را جایگزین خودروهای تامینشونده از سوخت فسیلی کردهاند.
خودروی برقی چیست؟
خودروی برقی یا الکتریکی (Electric Vehicle) به خودرویی گفته میشود که انرژی خود را با استفاده از باتریهای قابل شارژ تامین میکنند و به جای موتورهای درونسوز یا احتراق داخلی، از موتور الکتریکی به عنوان نیروی محرکه در آنها استفاده میشود.
خودروهای برقی در مقایسه با خودروهایی که موتور درونسوز دارند، کمصداتر هستند و هیچگونه آلودگی خروجی از اگزور ندارند. این خودروها نقش به سزایی را در کاهش آلودگی هوا ایفا میکنند؛ به این معنا که در طول سال، تنها یک خودروی الکتریکی میتواند به طور میانگین از انتشار ۱.۵ میلیون گرم دیاکسیدکربن (به اندازه چهار پرواز رفتوبرگشت از لندن به بارسلون) جلوگیری کند.
انواع خودروهای برقی
در حال حاضر انواع مختلفی از خودروهای برقی در بازار وجود دارد که هرکدام ویژگیها و مزایای خاص خودشان را دارند و به نحوی نیازهای راننده را برآورده میکنند. ما در این مقاله قصد داریم به توضیح انواع مختلف خودروهای الکتریکی و نحوه کارکرد هرکدام بپردازیم.
1. خودروی برقی پلاگین هیبرید (PHEV)
خودروی برقی هیبریدی پلاگین (Plug-in Hybrid Electric Vehicle) نوعی خودروی الکتریکی هیبریدی است که دارای موتور الکتریکی و موتور احتراق داخلی است. خودروها معمولا در حالت تمامالکتریکی، شعاع حرکتی ۲۰ تا ۷۰ کیلومتر دارند و در صورت تمامشدن باتری، مانند خودروهای هیبریدی عمل میکنند و به موتور بنزینی تغییر حالت میدهند. البته انتخاب یکی از این حالتها به میزان زیادی به باتریها، نحوه رانندگی و سرعت خودرو بستگی دارد.
2. خودروهای الکتریکی هیبریدی (HEV)
کلمه هیبرید (Hybrid) به معنای ترکیب دو عنصر متفاوت است و خودروی برقی هیبریدی (Hybrid Electric Vehicles)، خودرویی است که برای حرکتکردن از ترکیب دو یا چند منبع مجزای قدرت استفاده میکند. این نوع خودرو دارای دو موتور الکتریکی و موتور احتراق داخلی است و برخلاف خودروهای برقی هیبریدی پلاگین، نمیتوان آنها را برای شارژ باتری به برق وصل کرد. باتری خودروی برقی هیبریدی از طریق ترمز احیاکننده و موتور بنزینی شارژ میشود و به گونهای طراحی شده است که نسبت به خودروهای بنزینی سنتی، از مصرف سوخت بیشتری برخوردار باشد. دلیل این اتفاق این است که موتور الکتریکی میتواند به موتور بنزینی کمک کند و میزان سوخت موردنیاز برای تامین انرژی خودرو را کاهش دهد. این نوع وسیله نقلیه برای افرادی مناسب است که میخواهند آلایندگی کمتری تولید کنند اما برای سفرهای طولانی به انعطافپذیری موتور بنزینی نیاز دارند.
3. خودروی برقی باتریدار (BEV)
خودروهای برقی باتریدار (Battery Electric Vehicle) یا خودرویهای تمام برقی، نوعی وسیله نقلیه الکتریکی هستند که تنها با برق ذخیرهشده در باتری خود کار میکنند. این خودروها موتور احتراق داخلی ندارند، هیچ گاز خروجی از اگزوز تولید نمیکنند و برای به حرکت درآوردن چرخهای خودرو از موتور الکتریکی استفاده میکنند. باتریهای موجود در خودروهای BEV را میتوان با اتصال به یک منبع برق مثل ایستگاههای شارژ، یا با استفاده از برق خانگی شارژ کرد.
خودروی برقی اسکای ول که توسط شرکت نبکا در ایران عرضه میشود؛ با هربار شارژ ۱۰۰ درصد، تا ۵۲۰ کیلومتر مسیر را طی میکند و با مراجعه به ایستگاههای شارژ DC با توان خروجی ۸۰ کیلو وات، در مدت زمان ۳۵ دقیقه میتوان آن را از ۲۰ تا ۷۰ درصد شارژ کرد. این دسته از خودروهای برقی کمترین خطر را برای محیط زیست دارند و به دلیل این که از قطعات متحرک کمتری برخوردارند، هزینه تعمیر و نگهداری آنها در مقایسه با خودروهایی که با سوخت فسیلی کار میکنند، بسیار ناچیز است.
4. خودروی الکتریکی سلول سوختی (FCEV)
خودروی الکتریکی سلول سوختی یا پیل سوختی (Fuel Cell Electric Vehicles) که به اختصار آن را FCEV مینامند، نوعی وسیله تقلیه الکتریکی است که از سلولهای سوختی هیدروژنی برای تولید برق و تامین انرژی موتور الکتریکی استفاده میکنند. پیل سوختی، یک باتری است که برخلاف باتریهای معمولی برای تولید انرژی الکتریکی نیاز به سوخت دارد. بنابراین خودروهای الکتریکی سلول سوختی فقط بخار آب ساطع میکنند و به نسبت وسایل نقلیه الکتریکی باتریدار مسافت بیشتری را میپیمایند. سوخت هیدروژن در مخازن فشار بالای این خودروها ذخیره میشود و با اکسیژن هوای موجود در پیل سوختی ترکیب میشوند تا جریان الکتریکی تولید کنند. این نوع خودروها نسبت به سایر خودروهای برقی دیگر گرانتر هستند و به دلیل محدود بودن جایگاههای سوخت هیدروژنی در دنیا، طرفدارهای زیادی ندارند. با این وجود FCEVها به عنوان یک تکنولوژی امیدوارکننده برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای شناخته میشوند.
5. خودروی الکتریکی با برد گسترده (EREV)
EREV یا Extended Range Electric Vehicle نوعی وسیله نقلیه الکتریکی است که دارای موتور الکتریکی و موتور احتراق داخلی است. این خودروها مشابه خودروهای برقی هیبریدی پلاگین هستند که میتوانند با برق باتریهای خود، مسافت مشخصی را طی کنند. با این حال خودروهای EREV باتری بزرگتر و موتور الکتریکی قویتری نسبت به خودروهای برقی هیبریدی پلاگین دارند که به آنها اجازه میدهد مسافتهای طولانیتری را با برق طی کنند. موتور بنزینی این خودروها به عنوان یک “شتابدهنده” عمل میکند؛ به این معنا که فقط برای تولید برق و تغذیه موتور الکتریکی (در زمانی که باتری نیاز به شارژ دارد) استفاده میشود و برای جلوگیری از تولید گازهای گلخانهای، انتخاب خوبی به شمار میرود.
نتیجهگیری
در این مقاله به معرفی ۵ مدل از خودروهای الکتریکی پرداختیم و طریقه کارکرد هرکدام از آنها را برای شما شرح دادیم. هرکدام از این خودروهای الکتریکی طیف وسیعی، از ایجاد آلایندگی کمتر گرفته تا کارایی و عملکرد به صرفه، را ارائه میدهند و با ادامه پیشرفت تکنولوژی میتوانیم در آیندهای نزدیک، ظهور خودروهای برقی نوآورانه بیشتری را در بازار شاهد باشیم. خودروهای برقی به دلیل این که به میزان قابل توجهی از تولید آلایندگیها جلوگیری میکنند، انتخاب بهتری نسبت به خودروهای سوخت فسیلی هستند و به کاهش ردپای کربن نقشی به سزا دارند.